Prijzen Gehoorapparaten

30jul - door Frits Boulangé - 0 - Over

Gemiddeld is de prijs voor een gehoorapparaat tussen de €0.- en €360.- per oor. Afhankelijk van uw situatie, zorgverzekeraar en aanvulling.

Tegenwoordig wordt de prijs van een gehoorapparaat bepaald door de zorgverzekeraar. Waar er vroeger een vaste vergoeding was voor gehoorapparaten is er nu een speciaal door Zorgverzekeraars Nederland ontwikkeld protocol.

Gehoorapparaten worden vanaf 2013 verstrekt op basis van ‘functiegerichte aanspraak’. Dat wil zeggen dat u die hoorhulpmiddelen moet krijgen waarmee u goed kunt functioneren. Complex waar dat nodig is en simpel waar dat mogelijk is.

U wordt volgens een protocol ingedeeld in één van de 5 patiëntcategorieën: categorie 1 is relatief eenvoudig, categorie 5 is het meest complex.

Hoe werkt het protocol?
Stap A: er wordt gemeten hoe uw gehoor er voor staat (medische check en audiologische metingen).
Stap B: er wordt met een speciale vragenlijst in kaart gebracht welke beperkingen u ervaart in het horen en verstaan en wat de belangrijke situaties zijn waar verbetering moet komen (luistersituaties).
Stap A en B moeten uitwijzen of u een eenvoudige of een complexe ‘zorgvraag’ hebt ofwel in welke categorie u valt.

Stap C: er wordt gezocht naar de passende ‘hooroplossing’. Hoortoestellen zijn ingedeeld in eenzelfde vijf-groepen-indeling van eenvoudig naar complex. Valt u bijvoorbeeld in categorie 2, dan kiest u samen met uw audicien een hooroplossing uit bijbehorende toestelcategorie 2. U moet uit minimaal 2 of 3 merken per categorie kunnen kiezen.
Wilt u een toestel uit een hogere categorie, dan komt u niet meer voor vergoeding in aanmerking.
Wilt u een toestel uit een lagere categorie aanschaffen om zo een lagere 25% eigen bijdrage te krijgen, dan heeft dit niet de voorkeur van de verzekeraars en evenmin van de audiciens en zal dit moeten worden vastgelegd in uw zorgdossier.
Wilt u accessoires aanschaffen zoals een afstandsbediening, dan kunt u hiervoor bijbetalen (soms worden deze ook vergoed vanuit de aanvullende verzekering).

Wanneer kom ik voor vergoeding in aanmerking?
U komt in aanmerking voor hoortoestel vergoeding als er sprake is van een revalideerbaar oor met tenminste een gehoorverlies van 35 dB gemeten bij 1000, 2000 en 4000 Hz, ongeacht het functioneren van het andere oor. Dit betekent dus dat als u te maken heeft met éénzijdig gehoorverlies u ook een vergoeding kunt krijgen van uw zorgverzekeraar. Wilt u weten hoe het met uw gehoor is gesteld? Maak dan een afspraak voor een gehoortest

Alle audiciens moeten met een door Zorgverzekeraars Nederland ontworpen hoorprotocol werken. In dit protocol wordt, door middel van een hoortest en een speciale vragenlijst, bepaald voor welke categorie hoortoestellen u in aanmerking komt en waar u vergoeding voor kunt krijgen. De categorieën lopen van 1 tot 5, waarbij categorie één geldt voor een eenvoudig gehoorverlies en categorie vijf voor een gecompliceerd gehoorverlies. Valt u in één van de categorieën dan wordt in de meeste gevallen het hoortoestel voor 75% vergoed uit uw basisverzekering. Nieuwsgierig in welke categorie u valt? Maak dan een afspraak.

Wat moet ik zelf betalen aan mijn gehoorapparaat?
Gehoorapparaten worden (deels) betaald vanuit de basisverzekering. De wettelijke eigen bijdrage is 25% van het aankoopbedrag. De zorgverzekeraar vergoedt 75% tot 100%, afhankelijk van uw aanvullende zorgverzekering en als u een gecontracteerd audicien uitkiest. Heeft uw audicien geen contract met uw zorgverzekeraar dan ontvangt u een iets lagere vergoeding.

Daarnaast betaalt u het verplichte eigen risico wat elk jaar wordt vaastgesteld. Kiest u ervoor om een hoortoestel te kopen zonder tussenkomst van uw zorgverzekeraar dan betaalt u het hoortoestel helemaal zelf. Het voordeel is dat u alle keuzevrijheid heeft! Wij leveren hoortoestellen van alle merken. Niet alle merken en types zijn namelijk opgenomen in de categorielijst. Tenzij u hiervoor aanvullend verzekerd bent is het nergens meer mogelijk om een hoortoestel te kopen dat volledig vergoed wordt door uw verzekering. Aanvullende hulpmiddelen worden vaak helemaal vergoed door uw zorgverzekeraar als wordt bepaald dat deze middelen noodzakelijk zijn voor u om optimaal te kunnen functioneren.

Op internet wordt er geadverteerd met zeer lage hoortoestelprijzen. Helaas zijn deze prijzen niet representatief voor de werkelijkheid. Vaak komen er nog aanpas of voorrijkosten bij die later in het bestelproces pas aan de winkelwagen worden toegevoegd. Het beste kunt u een afspraak maken bij een zelfstandig HoorProfs audicien in uw regio om erachter te komen wat u exact moet betalen voor uw hooroplossing.