Achter het oor gehoorapparaten

30jul - door Frits Boulangé - 0 - Over

achter-het-oor-gehoorapparaat
AHO staat voor Achter Het Oor. Dit is in Nederland het meest gebruikte gehoorapparaat. Het is een hoortoestel dat achter het oor wordt gedragen. Het geluid dat het hoortoestel produceert, wordt via een slangetje dat aan het toestel bevestigd zit naar het oorstukje gebracht. Het oorstukje zit in het oor. Het oorstukje wordt speciaal op maat gemaakt. Ook een open aanpassing is mogelijk. Hierbij is het slangetje een stuk dunner en wordt gebruik gemaakt van een standaard tipje in het oor..

Zoals de naam al doet vermoeden worden gehoorapparaten (ook wel hoorapparaten) gedragen achter het oor. Aan het gehoorapparaat zit een slangetje wat uitkomt bij het oorstukje. Dit oorstukje of tip zit in het oor. Het zogenaamde oorstukje wordt op maakt gemaakt zodat het blijft zitten. De tip is standaard en kan zonder dat het op maat wordt gemaakt, geplaatst worden in het oor.

Achter-het-oor gehoorapparaten
Je hebt een verschil tussen achter-het-oor gehoorapparaten en in-het-oor apparaten. In een achter-het-oor gehoorapparaat kan een grotere batterij, daardoor kun je met een achter-het-oor gehoorapparaat het geluid nog beter versterken. Deze achter-het-oor gehoorapparaten kun je in verschillende kleuren verkrijgen zodat het aangenamer wordt om er een te dragen.

Zo’n 85 procent van de gehoorapparaten, die in Nederland worden verkocht, zijn achter-het-oor toestellen. Dit toestel wordt het meest verkocht in Nederland omdat er een kleine variant bij is gekomen van dit apparaat. Daarnaast is 25 procent van de verkochte achter-het-oor toestellen een zogenoemde luidspreker in-het-oor gehoorapparaat. Bij dit soort worden gewone achter-het-oor apparaten met een zeer dun slangetje met daaraan een kleine tip in het oor geplaatst. De grote onzichtbaarheid van dit LIHO-gehoorapparaat is zeer aantrekkelijk.

Voordelen
Een voordeel aan achter-het-oor gehoorapparaten is dat ze relatief weinig gerepareerd hoeven worden. De elektronica bevindt zich namelijk buiten het oor. Daarnaast is het zeer makkelijk om te onderhouden. Het oorstukje kan namelijk gewoon met water worden schoongemaakt zonder dat je het beschadigd. De batterij in een achter-het-oor gehoorapparaat gaat veel langer mee dan bij een in-het-oor gehoorapparaat. De achter-het-oor apparaat is tot slot ook geschikt voor iemand met heel zwaar gehoorverlies.

Nadelen
Het belangrijkste nadeel aan de achter-het-oor gehoorapparaat is dat het heel duidelijk zichtbaar is met iemand met kort haar of geen haar.