CIC gehoorapparaten

30jul - door Frits Boulangé - 0 - Over

compleet-in-het-oor-gehoorapparaatDe kleinste gehoorapparaten zijn de CIC-apparaten, wat staat voor completely in the canal-apparaten. Deze gehoorapparaten kunnen volledig in de gehoorgang geplaatst worden waardoor ze vrijwel onzichtbaar zijn. Het apparaat kan er uitgehaald worden door een dunne doorzichtige draad die soms zichtbaar kan zijn in de oorschelp.

CIC’s delen veel eigenschappen met andere in-het-oor gehoorapparaten. Een van de belangrijkste is dat een CIC niet mogelijk is voor iedereen die een gehoorapparaat nodig heeft. De gehoorgang moet de ruimte hebben om een CIC te huisvesten die voldoet aan wat u nodig heeft. De eisen die uw gehoorproblemen stellen aan een apparaat hebben invloed op de omvang van het apparaat en dus op de mogelijkheid om deze in uw gehoorgang te kunnen plaatsen.

Bij het ontwerpen van CIC’s wordt altijd getracht de apparaten zo klein mogelijk te houden zodat ze een optie voor een zo groot mogelijke groep mensen zijn. Helaas heeft dit ook gevolgen voor de grootte van de batterij van een CIC. Doordat de batterijen kleiner zijn gaan ze simpelweg minder lang mee en moeten vaker vervangen worden.

Bij sommige mensen past een CIC maar net in de gehoorgang waardoor deze welhaast compleet afgesloten wordt, dit kan leiden tot oorontsteking en eczeem. Door de locatie in de gehoorgang is een CIC ook gevoeliger voor vocht, oorsmeer en stof. Tegenover deze potentiële nadelen staat gelukkig wel dat een CIC simpel in gebruik is aangezien hij automatisch werkt en men niet hoeft te priegelen met kleine schakelaars of knopjes.